Arra jó a magas fehérje fogyasztás, hogy úgy diétázz, hogy közben egészséges maradj!

Fehérje minden egyes sejtedben van. Fehérjékből épülnek fel az izmaid, a bőröd, a hajad az egész tested. Fehérjéket tartalmaznak az ételeid is, melyeket nap mint nap fogyasztasz. A fehérjék feladata a testedben, hogy energiával lássák el a sejtjeidet, és hogy közreműködve azok strukturális felépülésében molekulákat szállítsanak, lebontsanak egyes méreganyagokat, valamint hozzájárulnak a csontozatod és az izomzatod felépítéséhez is.

A fehérjék aminosavakból állnak. Ezeknek húsz fő fajtája van, az emberi test pedig ezek egyikét sem nélkülözheti. Némelyiket a szervezeted képes előállítani magának, de vannak olyanok, amelyeket nem, és ezeket a táplálékokból kell magadhoz venned. Fehérjeforrásaid az ételekben például a tojás, a tej, a hal, vagy a húsfélék.

A tiszta fehérjék fogyasztásától kevés az esélyed a hízásra, mert a szervezeted sokoldalúan fel tudja használni őket. Szöveteket, izomzatot, szerveket építhet belőle, és nem csak tápanyagforrásként szolgál, mint a szénhidrátok és a zsírok esetében. A fehérjéket a tested nem raktározza. Ezzel szemben folyamatosan lebontja, majd újakkal helyettesíti őket, ez indokolja, hogy fehérjéből rendszeres napi utánpótlásra van szükséged.

Mi a kapcsolat a fehérjék és a sport között? Azt már számos kutatás kimutatta, hogy ha nem sokkal az edzésed után magas fehérjetartalmú ételeket vagy italokat fogyasztasz, az segít az izomzatod feszessé tételében. Ha nem tartod karban az izomzatodat, akkor azok nem adnak szép körvonalat a testednek, petyhüdt lesz a feneked, vagy a hasad megereszkedik.

Káros-e a magas fehérjefogyasztás a szervezetedre?

Sokféle forrásból hallhatod, hogy a magas fehérjefogyasztás károsíthatja a veséidet, sőt a Peak girl termékeken olvashatod is, hogy vesebetegek számára nem ajánlott élelmiszer. Senki nem tudja mi az igazság, ezért tisztázzuk most és mindenkorra!

Gondolkozz a következőn: mindenki tudja, hogy az aerobik, a fitnesz órák vagy a kardiótréning mennyire egészségesek. Az ilyen órák sok kalóriát égetnek, a véred felpezsdül, oxigénnel lesz telített. Az ilyen sportok mind jót tesznek a szív és érrendszerednek, sőt az izomzatod erősödik, az izomtónusod javul.

Tehát ezek jó dolgok igaz? Igen. Kivétel akkor ha el van törve a lábad!

Ha kifordult a bokád, vagy a térded szalagjai szakadtak, netalán törött a lábad, nem jársz edzeni, és nem is tenne jót Neked. Amíg meg nem gyógyul a sérülés, nem mehetsz aerobikozni. Ez tehát azt jelentené, hogy az aerobik nem egészséges, és hogy az ilyen sporttevékenység lábtörést eredményez?

Nem. Mint ahogy az alacsony szénhidrát, magas fehérje tartalmú diéták sem okozzák a veséid betegségeit.

Ha netán az orvosod mégis ezt állítaná, megkérheted, hogy mutassa meg Neked az állításait igazoló tanulmányokat. Ilyenek nem léteznek.

A magas fehérjefogyasztás tehát nem jó ötlet akkor, ha már fennálló vesebetegséged van (ezért tartalmazzák a termékek a feliratozást erre vonatkozólag), de az aerobik óra sem jó ötlet, ha már el van törve a lábad!

Mennyi fehérjét kell enned naponta és hogyan tudnád ezt elérni?

A napi fehérjeszükségletet befolyásolhatja a testsúlyod, az életkorod és a fizikai aktivitásod szintje. A sportolóknak naponta 1,5-2,5 gramm fehérjét javasolnak a táplálkozástudósok testsúly kilogrammonként.

Ez azt jelenti, hogy ha Te, egy 60 kg-os lány vagy, 150 gramm fehérjét kellene fogyasztanod minden egyes nap, főképpen akkor, ha szeretnéd, hogy a napi torna hamarosan eredményeket hozzon az alakodon.

Egy tojás kb 5 gramm fehérjét tartalmaz, tehát naponta 30 db tojást kellene elfogyasztanod, vagy pedig 60 dkg csirkemellet. Nőként tudom, ez nem lehetséges! Ezek a tejből készült, természetes fehérjeporok könnyen fehérjékhez juttatják a testedet, amelyektől egy gramm zsír sem képes kialakulni a fenekeden, mert egyikük sem tartalmaz hozzáadott szénhidrátokat.

Hogyan kell választanod fehérjeport, és miből készülnek?

Fontos tudnod, hogy rengeteg féle fogyókúrás por létezik a világban, ám mindig úgy kell választanod, hogy az hozzáadott szénhidrátokat ne tartalmazzon. Ha szénhidrátokat, netalán zsírokat is tartalmazó turmixport fogyasztasz, akkor azok csak akkor működhetnek, ha nem egészségesen táplálkozol. Például más ételt nem eszel. Ez hosszú távon nem tartható, Neked pedig nőként az egész életed folyamán helyesen kell táplálkoznod.

A tiszta fehérjék is tartalmaznak néhány gramm természetes szénhidrátot, ez naturális jelenség. A tejből származó laktóz kis mennyiségben van jelen. Emellett azonban a hozzáadott szénhidrátok, a diétádat tönkretehetik.